A kormányzat célja a fogyatékossággal élők segítése

Megújult a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének székháza.

Forrás: MTI2024. 04. 24. 20:25
Budapest, 2024. április 24.
A Sipeki-villa épülete a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) megújult székházát és új szolgáltatóházát bemutató sajtótájékoztató napján, 2024. április 24-én.
MTI/Hegedüs Róbert
Forrás: MTI/Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányzat célja, hogy a fogyatékossággal élők és érdekvédelmi szervezeteinek támogatását növelni, a működés feltételeit javítani tudja – emelte ki Fülöp Attila a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) megújult székházát és új szolgáltatóházát bemutató sajtótájékoztatón elhangzott szavait az MTI.

A Lechner Ödön tervei alapján készült Sipeki-villa épülete immár nyolcvan éve szolgálja a magyar vakok és gyengénlátók életminőségének javítását – mondta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára. Hozzátette: a Hermina úti székház a magyar kormány mintegy 3,5 milliárd forint támogatásával újult meg.

Áprilistól elindultak az olyan személyesen igénybe vehető szolgáltatások a látássérültek számára, mint a segédeszközbolt, -kölcsönzés és -szerviz, könyvtár és vakvezetőkutya kiképzés

– hangsúlyozta.

Az MVGYOSZ az idén is számíthat működéséhez állami támogatásra – közölte az államtitkár. Hozzátette: az elmúlt négy Fidesz–KDNP kormányzati ciklusban megháromszorozták a fogyatékossággal élők érdekvédelmi szervezeteinek támogatására biztosított összeget. Ez összességében több mint 1,5 milliárd forint, amelyből az MVGYOSZ az idén 315 millió forint támogatást kap a működésére.

A szövetség az ország egész területén élő látássérült embereknek biztosítja szolgáltatásait, ezért fontos szerepe van a közéletben és a látássérült emberek megsegítésében

– emelte ki Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke. Elmondta: az 1905-ben épült szecessziós villa felújításának terve a kormány támogatásával a szövetség alapításának századik évfordulóján, 2018-ban merült fel. A székház megújulása mellett egy új szolgáltatóközpont is felépült a villaépület mögött – tette hozzá.

Dukai Miklós, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium önkormányzati államtitkára elmondta: fontos, hogy az elsősorban helyi közösségek építésével foglalkozó önkormányzatok megtalálják azokat a civil szervezeteket, közösségeket, amelyek a településen a fogyatékossággal élők segítésével, támogatásával foglalkoznak. A kormányzat kiemelten figyel ezekre a civil szervezetekre, és kiemelten támogatja, hogy a fogyatékossággal élőket mindennapjaikban segítsék – tette hozzá.

A székházat és az új, 650 négyzetméteres multifunkciós szolgáltatóházat Nagyné Berke Mónika, a szövetség szolgáltatásvezetője mutatta be.

A szolgáltatóházban helyet kapott egy rendezvényterem, a könyvtár, a Braille-nyomda, a tankönyvellátó csoport az akadálymentes tankönyvek előkészítésére, a segédeszközbolt és -szerviz, az ügyfélszolgálat és a Távszem szolgáltatás, amely távoli segítségnyújtás látássérült emberek számára – ismertette Nagyné Berke Mónika. Emellett már az épület is igénybe vehető rendezvényekre, villasétákra – tette hozzá.

Borítókép: A megújult Sipeki-villa (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.